Mam coś dla miłośników chrupaczy podjadaczy. Koniec z kupnymi ociekającymi tłuszczem chipsami! Po co kupować? Zróbmy w domu pyszne, aromatyczne i zdrowsze chipsy z buraka! Ta prosta i szybka do wykonania przekąska powinna spodobać się także przeciwnikom warzyw. A jeśli nie posmakuje im w takiej formie, to polecam dorzucić chipsy do sałatki! Niebo w gębie :)
Chipsy z buraka
- 2 spore buraki
- łyżka oleju
- sól, pieprz, tymianek (ewentualnie inne ulubione przyprawy)
Buraki porządnie myję, osuszam i bardzo cienko kroję (zazwyczaj obieraczką do warzyw lub szatkuję na krajalnicy). Wrzucam do foliowego woreczka, dodaję olej i przyprawy, zamykam woreczek i energicznie potrząsam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i rozkładam pojedynczą warstwę buraków. Piekę w piekarniku nagrzanym do 150 st C i lekko uchylonym około 30 minut. Co jakiś czas zaglądam i sprawdzam, czy się nie przypalają. Chipsy stwardnieją i staną się chrupiące po ostygnięciu.
Uwielbiamy chipsy warzywne :) Same rzadko robimy ale często kupujemy takie suszone :)
OdpowiedzUsuń