maja 13, 2017

Leśny mech

Na niedzielę ciasto leśny mech. Wygląda niesamowicie ciekawie, a i w smaku jest zaskakujące, bo nie czuć w nim głównego składnika, który nadaje kolor - szpinaku. Niezwykle prosto się je przygotowuje i dość szybko. Można przełożyć bitą śmietaną z galaretką cytrynową, mascarpone lub masą jogurtową. Z każdą będzie smakować wyśmienicie. 
Leśny mech

 Leśny mech

 Ciasto
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  •  450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z połówki cytryny (do smaku)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Szpinak rozmrażam i odciskam wodę. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i  odsączony szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tostownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st C do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Zimne kroję na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. 
Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję cukier puder i serek (po łyżce). Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. 
W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruje resztą kremu i posypuję okruchami. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dekoruję pestkami granatu. 
Leśny mech

4 komentarze :

  1. Smaczne i piękne. To ciasto wyróżnia się wśród innych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to ciasto jest przepyszne :D My jeszcze lubimy wersję ze szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciasto, bardzo lubię ten widok :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger