maja 17, 2017

Indyk w marynacie jabłkowej

To danie podbiło moje serce! Mieszają się w nim wspaniałe smaki i aromaty. Jabłka, zielony marynowany pieprz i białe wino to trio według mnie znakomite! No może nie pogardziłoby też towarzystwem rozmarynu, ale tego akurat zabrakło w domu. Indyk w marynacie jabłkowej pomysł na fajny, szybki i bardzo smaczny obiad. Zapraszam.

Indyk w marynacie jabłkowej

Indyk w marynacie jabłkowej

  • 30 dkg medalionów z indyka
  • 4 łyżki dżemu jabłkowego lub uprażonych jabłek
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
Umytego i osuszonego indyka oprószam solą i pieprzem. Dodaję jabłka i dokładnie mieszam, żeby każdy kawałek mięsa był obtoczony w dżemie (w razie potrzeby dodaję go więcej). Odstawiam do lodówki minimum na godzinę. 
Smażę partiami mięso na rozgrzanym oleju i odkładam do miseczki. Kiedy mięso będzie podsmażone przekładam całość na tą samą patelnie, wlewam wino, dodaję pieprz i duszę zeskrobując to, co przywarło do dna patelni. Przed podaniem posypuję posiekaną cebulką. 

Indyk w marynacie jabłkowej
 

2 komentarze :

  1. Zawsze bardzo lubiłyśmy indyka :) Musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie, podoba mi się szczególnie marynata jabłkowa, musi dodawać ciekawego smaku indykowi :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger