To danie podbiło moje serce! Mieszają się w nim wspaniałe smaki i aromaty. Jabłka, zielony marynowany pieprz i białe wino to trio według mnie znakomite! No może nie pogardziłoby też towarzystwem rozmarynu, ale tego akurat zabrakło w domu. Indyk w marynacie jabłkowej pomysł na fajny, szybki i bardzo smaczny obiad. Zapraszam.
Indyk w marynacie jabłkowej
- 30 dkg medalionów z indyka
- 4 łyżki dżemu jabłkowego lub uprażonych jabłek
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 1-2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Smażę partiami mięso na rozgrzanym oleju i odkładam do miseczki. Kiedy mięso będzie podsmażone przekładam całość na tą samą patelnie, wlewam wino, dodaję pieprz i duszę zeskrobując to, co przywarło do dna patelni. Przed podaniem posypuję posiekaną cebulką.
Zawsze bardzo lubiłyśmy indyka :) Musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, podoba mi się szczególnie marynata jabłkowa, musi dodawać ciekawego smaku indykowi :)
OdpowiedzUsuń