Uwielbiam drożdżowe ciasto...to jak się je przygotowuje...to czekanie na wyrośnięcie i potem zapach ulatniający się z piekarnika wypełniający każdy zakamarek domu... I ten moment, kiedy z niecierpliwością skubie się jeszcze gorące ciasto, nie mogąc doczekać się, aż ostygnie... Drożdżowe muffinki z serem to fajna propozycja dla najmłodszych - w sam raz do małej rączki i z niespodzianką w środku. Właściwie nie musi to być ser, można dać owoce, kawałek czekolady...Hulaj dusza!
Drożdżowe muffinki z serem
- 250 g mąki pszennej (450t)
- 3 dkg świeżych drożdży
- 3/4 szkl ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- cukier waniliowy
- skórka z cytryny
Drożdże wkruszam do miski, wlewam mleko i rozpuszczam. Dodaję łyżkę cukru i mąki i odstawiam na 15 minut. Żółtka ucieram z cukrem na puch,a masło rozpuszczam i studzę. Do drożdży wsypuję pozostałą mąkę, dodaję jajka, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny i zagniatam ciasto. Następnie wlewam masło i wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykrywam ściereczką i czekam, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotowuje serek:
- kostka twarogu
- cukier waniliowy
- garstka rodzynek
- cukier do smaku
Gdy ciasto podrośnie dzielę je na 12 części. Z każdej formuję kulką, którą spłaszczam w dłoniach. Na środek kładę łyżkę sera, zlepiam i wkładam do blaszki (wyłożonej papilotkami) złączeniem do dołu. Smaruję roztrzepanym białkiem lub mlekiem i posypuję kruszonką:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
świetny pomysł zrobię takie córce na wycieczkę ;)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie apetyczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńA my kochamy najbardziej zapach pieczonego ciasta drożdżowego i kruszonki <3
OdpowiedzUsuńJaką kulką je formujesz? jaką ma średnicę?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, wkradł się błąd. Formuję kulkę wielkości orzecha włoskiego.
Usuń