kwietnia 03, 2017

Golonka z warzywami

Golonka to solidna porcja mięsa, uważana za typowo męskie danie. Osobiście się z tym nie zgadzam, bo sama nie pogardzę dobrą goloneczką i znam wiele dziewczyn, które też jej nie odmówią. Potrawa ta nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga czasu.
Golonka z warzywami

 Golonka z warzywami

  • 2 golonki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka piwa
  • 3 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki smalcu
Golonki myję, osuszam, solę i odstawiam do lodówki minimum na godzinę. Po tym czasie na patelni rozpuszczam smalec i obsmażam golonki z każdej strony. Zdejmuję i na tej samej patelni podsmażam cebulę pokrojoną w piórka i warzywa pokrojone w grubą kostkę. Smażę około 5 minut. Mięso, razem z warzywami przekładam do rękawa do pieczenia lub układam na blasze i szczelnie owijam folią aluminiową. Piekę w 180 st C około półtorej godziny (żeby sprawdzić, czy już, wbijam w golonkę nóż, jeśli wchodzi dość lekko, to czas, żeby wyjąć golonkę). Wyjmuję mięso ostrożnie, żeby się nie poparzyć i przekładam do naczynia żaroodpornego. Warzywa odstawiam na bok. Piwo mieszam z miodem i czosnkiem i zalewam golonki. Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę około 30-40 minut, co jakiś czas polewając mięso piwnym sosem. Pod koniec pieczenia wstawiam do piekarnika warzywa, żeby się podgrzały. 
 
Golonka z warzywami
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger