Gdy piekę kruche lub drożdżowe ciasto zawsze zostają mi białka. Zwykle przelewam je do słoiczka i wstawiam do lodówki lub zamrażam. Wykorzystuję przy okazji robienia kotletów, czy pulpetów lub robię bezę. Można też upiec kakaowe ciasto, które dzięki pianie z białek jest lekkie i puszyste,a składniki na nie, zawsze znajdą się w kuchni. To ciasto z serii: "O rany, goście pukają do drzwi!" Robi się je dosłownie w parę chwil i to bez bałaganu w kuchni.
Kakaowe ciasto z białek
- 100 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 50 g kakao
- 6-8 białek
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- tabliczka czekolady (polewa)
Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce ucieram masło z cukrem. Następnie dodaję mąkę, kakao i wanilię. Miksuję do połączenia składników. Delikatnie łączę ciasto z pianą. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku i piekę około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika polewam rozpuszczoną czekoladą.
Fajny pomysł na spożytkowanie białek, zapisuję jak goście zapukają, jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ciasto bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością nie pogardziłybyśmy takim mięciutkim ciachem :D
OdpowiedzUsuńDobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru białek i jakie smaczne ciasto!
OdpowiedzUsuń