marca 02, 2017

Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami

Gęsty, aromatyczny, rozgrzewający i sycący - taki powinien być prawdziwy domowy krupnik. Tradycyjnie gotowany z kaszą jęczmienną na żeberkach lub udkach kurczaka. To taka zupa, która od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinny dom. Lubię, gdy pachnie lubczykiem i już nie mogę doczekać się wiosny i jego młodych gałązek. Dziś chcę wam zaproponować nieco inną odsłonę zupy - z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami. 
Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami


Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami
  • 2 udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 250 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
Marchew, pietruszkę i selera myję i kroję w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. Do garnka wkładam umyte mięso i warzywa (bez ziemniaków). Zalewam około 3l zimnej wody. Dodaję przyprawy i wstawiam na gaz. Gdy woda się zagotuje dodaję kaszę. Przykrywam i gotuję około godziny.
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Mieszam i formuję małe kulki. W garnku zagotowuję wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucam do niej kulki i gotuję około 1 minutę.
Miej więcej 15 minut przed końcem gotowania się zupy dodaję do niej ziemniaki i podgotowane pulpeciki. Gotuję do miękkości ziemniaków.

3 komentarze :

  1. uwielbiam krupnik. pycha. czasami dodaję jeszcze do niego kilka suszonych grzybów - polecam wypróbować. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie z grzybami mam problem - bardzo je lubię, ale od kiedy synek je to, co my, mam obawy przed ich dodawaniem do potraw.

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger