Gęsty, aromatyczny, rozgrzewający i sycący - taki powinien być prawdziwy domowy krupnik. Tradycyjnie gotowany z kaszą jęczmienną na żeberkach lub udkach kurczaka. To taka zupa, która od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinny dom. Lubię, gdy pachnie lubczykiem i już nie mogę doczekać się wiosny i jego młodych gałązek. Dziś chcę wam zaproponować nieco inną odsłonę zupy - z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami.
Krupnik z kaszą jaglaną i mięsnymi kulkami
- 2 udka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- natka pietruszki
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 250 g mięsa mielonego indyczego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Mieszam i formuję małe kulki. W garnku zagotowuję wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucam do niej kulki i gotuję około 1 minutę.
Miej więcej 15 minut przed końcem gotowania się zupy dodaję do niej ziemniaki i podgotowane pulpeciki. Gotuję do miękkości ziemniaków.
uwielbiam krupnik. pycha. czasami dodaję jeszcze do niego kilka suszonych grzybów - polecam wypróbować. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńWłaśnie z grzybami mam problem - bardzo je lubię, ale od kiedy synek je to, co my, mam obawy przed ich dodawaniem do potraw.
Usuńpyszna zupka:)
OdpowiedzUsuń