Przepis na te drożdżowe racuchy jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Mama robi je oczywiście na oko, ja też już wiem, jaką konsystencję powinno mieć ciasto, ale postaram się doprecyzować listę składników ;) Racuchy są miękkie i puszyste i smakuję wspaniale osypane cukrem pudrem. Robię je na drugie śniadanie, podwieczorek lub po prostu wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i dobrego. Z pewnością pokochają je dzieci.
Drożdżowe racuchy
- 500 g mąki
- 1,5 szkl ciepłego mleka
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
Drożdże przekładam do miski, dodaję cukier, 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na około 15 minut (aż drożdże zaczną pracować). Wsypuję mąkę, wlewam resztę mleka i mieszam łyżką do połączenia się składników. Wbijam jajko i ponownie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie łyżką wybijam ciasto - mieszam nią energicznie wbijając do środka jak najwięcej powietrza (około 5 minut). Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość rozgrzewam w garnku tłuszcz (olej, smalec) tak jak do pączków. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie nabieram porcje ciasta i rzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę po około 2 minuty z każdej strony. Wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam na papierze. Podaję posypane cukrem pudrem.
W dzieciństwie bardzo je lubiłyśmy :D
OdpowiedzUsuń