lutego 02, 2017

Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej

Fasola adzuki ma lekko orzechowy smak i bardzo dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Kotlety z tych składników, to taka alternatywa dla mięsnych mielonych. Idealnie łączą się z sosem czosnkowym lub tzatziki. Podane z domowymi pieczonymi frytkami i sałatką będą pysznym pełnowartościowym obiadem. Można je również podać w bułce, jak hamburgera. 
Przygotowanie tego dania nie zajmie nam wiele czasu, jeśli rozłożymy pracę i fasolę ugotujemy dzień wcześniej.
Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej

Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej

  •  100 g fasoli adzuki
  •  1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek sezamu
Fasolę zalewam wodą i odstawiam na 8-12h, żeby namokła. Następnie odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję około 30 minut lub do miękkości [można to zrobić dzień wcześniej]. Przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Kaszę gotuję i jeszcze ciepłą dodaję do fasoli. Miksuję, żeby składniki się połączyły. Odstawiam do lodówki na 30 minut. W międzyczasie podsmażam drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory siekam. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko, sól, pieprz. Formuję kotlety, obtaczam w sezamie i smażę na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Można także ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w 180 st C przez 20 minut. 
 
Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej
 

2 komentarze :

  1. Cudowne kotleciki, bardzo lubię takie bezmięsne wersje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością poszłybyśmy do jakiegoś baru na wege burgera z takim kotlecikiem <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger