stycznia 31, 2017

Placki ziemniaczane z burakiem

Placki ziemniaczane to prosta i szybka potrawa. W dzieciństwie zajadałam się posypanymi cukrem, teraz wolę wersję wytrawną. Dziś mam dla was bardzo nietypową propozycję placków - do ziemniaków dołącza burak i ... gruszka! Zaskoczeni? Uwierzcie mi - to trio doskonałe, na pewno nie będziecie żałować, zwłaszcza, jeśli podkręcicie smak rozmarynem! Placki nie dość, że mają piękny kolor, to smakują wyśmienicie i jak pachną!
Placki ziemniaczane z burakiem

Placki ziemniaczane z burakiem

  • 3 ziemniaki
  • 1 ugotowany burak
  • 1 gruszka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ewentualnie łyżka mąki
Ziemniaki, ugotowanego buraka i gruszkę obieram, myję i ścieram na grubej tarce. Dodaję jajko, sól, pieprz i posiekany rozmaryn. Mieszam do otrzymania jednolitej masy. Jeśli jest bardzo rzadka, dodaję łyżkę mąki. Smażę na oleju po kilka minut z każdej strony.
Bardzo pasuje do nich sałatka z rukoli. 

2 komentarze :

  1. wspaniała innowacja. uwielbiam placki ziemniaczane, uwielbiam też buraka więc na pewno bardzo by mi smakowały. no i mają piękny kolor. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki ziemniaczane na słodko to też było nasze ulubione danie :D Ale taka wersja z gruszką i burakiem zapowiada się wręcz magicznie <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger