Większości z nas schab kojarzy się pod dwoma postaciami: pieczony w całości i tradycyjny opanierowany kotlet. Ja bardzo lubię grillowane kotlety bez panierki, z czosnkiem i ziołami. Do tego micha sałaty i pyszny obiad gotowy. Dziś przedstawiam pomysł na zupełnie inne kotlety - schab z chilli na pomarańczową nutę. Słodycz pomarańczy doskonale uzupełnia ostra papryczka, a sok razem z cukrem cudownie karmelizują się na mięsie, dając niepowtarzalną rozkosz dla podniebienia. Dodatkowo cieniutko pokrojona skórka cudownie chrupie pod zębami. Do tego surówka, na przykład coleslaw z jarmużem, lampka wina i robi się przyjemnie. Zachęceni?
Ps. przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 20 minut :)
Schab z chilli na pomarańczową nutę
- 4 plastry schabu
- 1/2 papryczki chilli
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, czarny pieprz
- gałązka rozmarynu
- olej do smażenia
Pomarańczę sparzam wrzątkiem i cieniutko, obieraczką do warzyw, obieram skórkę (tak, żeby nie było białego). Następnie kroję ją w paski, a chilli w plasterki. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam skórkę. Smażę około 3 minut, aż będzie chrupiąca. Pod koniec wrzucam chilli. Mieszam, żeby całość się nie przypaliła. W tym czasie umyte i osuszone kotlety lekko rozbijam, solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Łyżką cedzakową zdejmuję skórkę pomarańczową i chilli z patelni i odstawiam. Na tym samym tłuszczu smażę kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zdejmuję. Na patelnię wsypuję cukier i wyciskam sok z pomarańczy. Mieszam i smażę, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Wrzucam igiełki rozmarynu. Teraz na patelnię z powrotem wrzucam skórkę z chilli i wkładam kotlety i podsmażam jeszcze po około 1 minutę z każdej strony tak, żeby mięso w całości pokryło się sosem.
Wow fajny sposób na urozmaicenie zwykłego schabowego :D
OdpowiedzUsuńwspaniały schab. i ten dodatek chili - bardzo chętnie. pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń