Krewetki z salsą pomidorową, czy jak kto woli koktajl z krewetek to błyskawiczne danie-przystawka, które zadowoli każdego krewetkożercę. Bardzo ładnie się prezentuje, więc może wylądować na imprezowym stole. A że karnawał w pełni, to warto sięgnąć po taki błyskawiczny przepis.
Krewetki z salą pomidorową
Krewetki- 250 g krewetek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
- masło
- 2 duże pomidory
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- sól. pieprz do smaku
Pomidory i cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do pomidorów. Papryczkę bardzo drobno siekam i razem z sokiem z limonki dodaję do reszty składników. Solę i przyprawiam pieprzem do smaku. Mieszam i dostawiam na czas przygotowania krewetek do lodówki.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pokrojone w plasterki czosnek i papryczkę. Chwilę przesmażam i wrzucam oczyszczone krewetki i smażę po około minutę z każdej strony. Dodaję posiekaną natkę i smażę jeszcze chwilę. Zdejmuję z ognia. Do szerokich kieliszków przekładam po 2 łyżki salsy pomidorowej, a na brzegu zawieszam krewetki.
na karnawałową domówkę idealne!
OdpowiedzUsuńI do tego lampeczka białego wina ;)
OdpowiedzUsuń