Naleśniki z mąki gryczanej różnią się smakiem i wyglądem od tych z mąki pszennej. Są nieco mniej elastyczne, ale równie smaczne. Nie mają ani cienia goryczki. Świetnie nadają się do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia. Są bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny. A ich przygotowanie jest równie proste, co 'zwykłych' naleśników. Same plusy, a więc patelnie w dłoń i do dzieła!
Gryczane naleśniki
- 1 szkl mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1 szkl mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 szkl wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję na gładkie ciasto. Dodatek roztopionego masła sprawia, że nie trzeba smarować tłuszczem patelni. Ciasto odstawiam na minimum 30 minut. Smażę na mocno rozgrzanej patelni - wylewam porcję ciasta i kręcąc patelnią rozprowadzam cienką warstwę. Smażę, aż spód się zetnie i zarumieni. Następnie szeroką łopatką przewracam na drugą stronę i smażę dosłownie chwilkę. Przed nabraniem kolejnej porcji, ciasto dokładanie mieszam.
Naleśniki gryczane są naszymi ulubionymi i żadnych innych już nie robimy :D
OdpowiedzUsuń