stycznia 19, 2017

Ciasto herbaciane z suszonymi morelami

Dziś chcę wam zaproponować bardzo smaczne i szybkie ciasto herbaciane z suszonymi morelami. Owoce gotowane w mocnym naparze nadają ciastu piękny brązowy kolor i niezwykły aromat. Jeżeli nie chcecie używać herbaty, a przepis wam się spodobał, to zamieńcie ją na sok jabłkowy, pomarańczowy lub w ostateczności wodę, wzbogaconą np o alkohol :) Każda wersja będzie inna, ale równie pyszna.

Ciasto herbaciane z suszonymi morelami

Ciasto herbaciane z suszonymi morelami

  • 100 g suszonych moreli
  • 1 szkl mocnego  naparu z herbaty lub soku (jabłkowego, pomarańczowego)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl cukru (dla mnie to stanowczo za dużo, ponieważ morele dają sporo słodyczy; następnym razem wypróbuję bez cukru)
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowuję mocny napar z herbaty. Przelewam go przez sitko do rondelka, wrzucam pokrojone morele (na pół lub na cztery), wstawiam na gaz i gotuję około 5 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Włączam piekarnik i ustawiam go na 180 st C.  Masło ucieram z cukrem, dodaję po 1 żółtku ciągle ucierając. Następnie wsypuję małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Miksuję do czasu, aż składniki się połączą. Na koniec wlewam herbatę z morelami i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. 
 
Ciasto herbaciane z suszonymi morelami

Ciasto herbaciane z suszonymi morelami

Ciasto herbaciane z suszonymi morelami

Ciasto herbaciane z suszonymi morelami
 

3 komentarze :

  1. Ciekawy przepis, wersja z herbatą podoba mi się równie mocno jak ta z alkoholem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czujemy, że ciacho idealnie by wpasowało w nasze gusta :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger