Dziś chcę wam zaproponować bardzo smaczne i szybkie ciasto herbaciane z suszonymi morelami. Owoce gotowane w mocnym naparze nadają ciastu piękny brązowy kolor i niezwykły aromat. Jeżeli nie chcecie używać herbaty, a przepis wam się spodobał, to zamieńcie ją na sok jabłkowy, pomarańczowy lub w ostateczności wodę, wzbogaconą np o alkohol :) Każda wersja będzie inna, ale równie pyszna.
Ciasto herbaciane z suszonymi morelami
- 100 g suszonych moreli
- 1 szkl mocnego naparu z herbaty lub soku (jabłkowego, pomarańczowego)
- 80 g miękkiego masła
- 1/2 szkl cukru (dla mnie to stanowczo za dużo, ponieważ morele dają sporo słodyczy; następnym razem wypróbuję bez cukru)
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowuję mocny napar z herbaty. Przelewam go przez sitko do rondelka, wrzucam pokrojone morele (na pół lub na cztery), wstawiam na gaz i gotuję około 5 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Włączam piekarnik i ustawiam go na 180 st C. Masło ucieram z cukrem, dodaję po 1 żółtku ciągle ucierając. Następnie wsypuję małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Miksuję do czasu, aż składniki się połączą. Na koniec wlewam herbatę z morelami i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Smakowite:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, wersja z herbatą podoba mi się równie mocno jak ta z alkoholem ;)
OdpowiedzUsuńJuż czujemy, że ciacho idealnie by wpasowało w nasze gusta :D
OdpowiedzUsuń