Święta Bożego Narodzenia bez wątpienia kojarzą się z makowcami. Zazwyczaj przygotowuje się je w postaci drożdżowej rolady. A gdyby tak tym razem upiec makową gwiazdę? To naprawdę nic trudnego, a efekt będzie wspaniały i na pewno zaskoczy świątecznych gości. Taki wypiek może być też ozdobą stołu czy oryginalnym podarkiem.
Drożdżowa gwiazda z makiem
Ciasto- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 kg mąki
- 1/2 l mleka
- 5 żółtek
- 1 szkl cukru
- 150 g masła
- cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny
Drożdże
wkruszam do miski, dodaję łyżkę cukru, mąki i mleka. Rozcieram i
zostawiam, aż zaczną pracować. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem. Do
podrośniętych drożdży wsypuję mąkę, dodaję masę jajeczną i zaczynam
zagniatać ciasto, dolewając letnie mleko. Gdy składniki się połączą,
wlewam rozpuszczone i przestudzone masło (nie może być gorące, bo
drożdże nie będą rosły). Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym
czasie przygotowuję mak.
- 75 dkg maku
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- cukier do smaku
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- garść rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- kieliszek (lub do smaku) rumu lub amaretto
Mak
przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Następnie odcedzam na sicie i 2
razy przekręcam przez maszynkę. Potem dodaję miód, cukier, bakalie,
skórki i alkohol. Próbuję i ewentualnie dosmaczam. Na koniec dodaję
jajka i całość dokładnie mieszam.
Z
wyrośniętego ciasta odrywam porcje i rozwałkowuję je, na grubość około
0,5 cm, na podsypanej mąką stolnicy. Przykładam talerz obiadowy i
odcinam okrąg. Smaruję go masą makową, a następnie przykrywam kolejnym
płatem ciasta. Czynność powtarzam.
Następnie
na środek ciasta stawiam szklankę do góry dniem i delikatnie odciskam
okrąg. Ostrym nożem nacinam ciasto najpierw na 4 części (dochodząc tylko
do zaznaczonego okręgu), a potem każdą część na kolejne 4. Razem ma być
16 nacięć.
Teraz przystępuję do skręcania sąsiednich kawałków. Biorę do ręki dwa sąsiadujące i skręcam w przeciwnych kierunkach (2-3 skręty), końce zlepiam.Ma wyjść 8 ramion.
Tak przygotowaną gwiazdę smaruję rozbełtanym białkiem lub letnim mlekiem. Wstawiam do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piekę około 50 minut (czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować).
Z podanego przepisu wyszły mi 3 duże gwiazdy. Z tego samego ciasta można upiec makowiec w tradycyjnej formie.
Teraz przystępuję do skręcania sąsiednich kawałków. Biorę do ręki dwa sąsiadujące i skręcam w przeciwnych kierunkach (2-3 skręty), końce zlepiam.Ma wyjść 8 ramion.
Tak przygotowaną gwiazdę smaruję rozbełtanym białkiem lub letnim mlekiem. Wstawiam do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piekę około 50 minut (czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować).
Z podanego przepisu wyszły mi 3 duże gwiazdy. Z tego samego ciasta można upiec makowiec w tradycyjnej formie.
Pięknie wyszła a nam w tym roku znów nie udało się jej zrobić :D nigdy nie starczy nam czasu :D
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie mi kiedyś taką upiec! Ja uwielbiam drożdżowe z makiem ;) ale mój piekarnik nie lubi drożdżowego :/
OdpowiedzUsuńcudna gwiazda! <3
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za makiem, ale coś ostatnio się zmieniło i nawet wigilijną kutię wciągnęłam ze smakiem. A ta drożdżówka zdecydowanie zachwyca wyglądem!
OdpowiedzUsuńPiękna gwiazda! :D
OdpowiedzUsuńsuper się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń