Szpinakowe pesto z pestkami dyni świetnie nadaje się do makaronu. Wystarczy wymieszać je z gorącymi kluskami, posypać serem i obiad gotowy. Sprawdzi się też jako sos do kopytek czy pasta na kanapki. W sezonie można przygotować je ze świeżych listków, teraz równie dobrze sprawdzi się mrożony szpinak.
Szpinakowe pesto z pestkami dyni
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2-3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno startego twardego (np. parmezanu)
Na suchej patelni podprażam pestki dyni. Przekładam je do blendera, a w ich miejsce kładę szpinak i duszę, aż się rozmrozi. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę przesmażam. Odstawiam do przestygnięcia. Po chwili wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję, aż uzyskam prawie jednolitą pastę.
My takie pesto jemy nawet z parowanym brokułem :D Super miks smaków :)
OdpowiedzUsuń