listopada 23, 2016

Grzaniec cydrowy z Inką

Gdy za oknem coraz szybciej zapada zmrok, a słupek rtęciowy zbliża się do magicznej granicy 0 st, nachodzi ochota na grzańce. Tradycyjny na czerwonym winie, z aromatycznymi przyprawami, odrobiną pomarańczy to must have mroźnych wieczorów. W bardziej przyjazne dni proponują niezwykłe połączenie - grzaniec z cydru i kawą Inką. Do tego karmelizowane plastry jabłek do przegryzania i od razu robi się cieplej. 

grzaniec cydrowy z inką

Grzaniec cydrowy z Inką

  • 330 ml cydru
  • 3 łyżeczki Inki Klasycznej  
  • łyżka cukru + łyżeczka cynamonu
  • jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina wody
  • 5 goździków
 Umyte jabłko kroję w plastry. Do rondelka wsypuję 3 łyżki cukru i wstawiam na gaz. Czekam, aż się rozpuści (nie mieszam, ewentualnie potrząsam garnkiem). Następnie wlewam odrobinę wody. Do karmelu wkładam jabłka i gotuję około 1-2 minut, obracając co jakiś czas. Wyjmuję do przestudzenia. W drugim garnku podgrzewam cydr z goździkami - ma być gorący, ale nie powinien się gotować. Inkę wsypuję do dzbanka. Zalewam gorącym cydrem, mieszam. W międzyczasie przygotowuję małe szklaneczki - brzeg każdej z nich maczam w gorącym karmelu, a następnie w mieszance cukru z cynamonem. Gotowy napój wlewam do szklanek przez lejek, żeby nie uszkodzić dekoracyjnego rantu. 
grzaniec cydrowy z Inką


Łączy przyjemne z naturalnym

17 komentarzy :

  1. Grzaniec to akurat nie nasze smaki ale na pewno jest niezwykle rozgrzewający :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa wersja grzańca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest tu wszystko, co lubię - cydr, kawa zbożowa, cynamon i jabłko. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny i bardzo rozgrzewający trunek :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Nawet mąż, który nie znosi inki, wypił ze smakiem :)

      Usuń
  5. Tego typu napoje nie są w moim guście, ale inkę bardzo lubię i narobiłaś mi teraz ochoty, więc wypiję do kolacji :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie takie wynalazki! Choc przyznam ze z inka nigdy nie piłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa propozycja! mniam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger