Gdy za oknem coraz szybciej zapada zmrok, a słupek rtęciowy zbliża się do magicznej granicy 0 st, nachodzi ochota na grzańce. Tradycyjny na czerwonym winie, z aromatycznymi przyprawami, odrobiną pomarańczy to must have mroźnych wieczorów. W bardziej przyjazne dni proponują niezwykłe połączenie - grzaniec z cydru i kawą Inką. Do tego karmelizowane plastry jabłek do przegryzania i od razu robi się cieplej.
Grzaniec cydrowy z Inką
- 330 ml cydru
- 3 łyżeczki Inki Klasycznej
- łyżka cukru + łyżeczka cynamonu
- jabłko
- 3 łyżki cukru
- odrobina wody
- 5 goździków
Umyte jabłko kroję w plastry. Do rondelka wsypuję 3 łyżki cukru i wstawiam na gaz. Czekam, aż się rozpuści (nie mieszam, ewentualnie potrząsam garnkiem). Następnie wlewam odrobinę wody. Do karmelu wkładam jabłka i gotuję około 1-2 minut, obracając co jakiś czas. Wyjmuję do przestudzenia. W drugim garnku podgrzewam cydr z goździkami - ma być gorący, ale nie powinien się gotować. Inkę wsypuję do dzbanka. Zalewam gorącym cydrem, mieszam. W międzyczasie przygotowuję małe szklaneczki - brzeg każdej z nich maczam w gorącym karmelu, a następnie w mieszance cukru z cynamonem. Gotowy napój wlewam do szklanek przez lejek, żeby nie uszkodzić dekoracyjnego rantu.
Grzaniec to akurat nie nasze smaki ale na pewno jest niezwykle rozgrzewający :)
OdpowiedzUsuńMożna wypić, jak już ostygnie :)
Usuńbardzo ciekawa wersja grzańca :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIdealny na ten chłód za oknem
OdpowiedzUsuńO tak, zwłaszcza po mroźnym spacerze
UsuńJest tu wszystko, co lubię - cydr, kawa zbożowa, cynamon i jabłko. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny i bardzo rozgrzewający trunek :D Mniam <3
OdpowiedzUsuń:)) Nawet mąż, który nie znosi inki, wypił ze smakiem :)
UsuńTego typu napoje nie są w moim guście, ale inkę bardzo lubię i narobiłaś mi teraz ochoty, więc wypiję do kolacji :))
OdpowiedzUsuńTo dobry pomysł :)
UsuńChętnie spróbuję!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Polecam
UsuńBardzo lubie takie wynalazki! Choc przyznam ze z inka nigdy nie piłam!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja! mniam
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuń