Stało się...Sięgnęłam po włoski klasyk - risotto. 20 minut stania przy kuchni i mieszania, a efekt nie do opisania. Aromatyczne, kremowe o pięknym słonecznym zabarwieniu. W wersji podstawowej wystarczy ryż i odrobina szafranu, ale można do niego dorzucać wiele innych składników. Podstawą jest dobry i odpowiedni ryż! Ten do risotto ma krótkie ziarna, owalne lub okrągłe.
Risotto z dynią i kurczakiem
- 1/2 szkl ryż
- mała cebula
- 1/4 szkl białego wytrawnego wina
- około 2 szkl gorącego bulionu
- 1/4 szkl parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki masła
- 1/4 dyni
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
Przygotowanie risotto zaczynam od zrobienia bulionu (można ugotować go wcześniej, trzeba tylko pamiętać, żeby przed robieniem risotto, podgrzać go). Na patelni rozpuszczam masło i dodaję drobno posiekaną cebulę. Mieszam i smażę, żeby się zeszkliła. Następnie wsypuję ryż i dokładnie mieszam, żeby każde ziarenko pokryło się masłem. Kiedy ziarenka staną się szkliste dolewam wino.Gdy odparuje wlewam partiami gorący bulion. Za każdym razem mieszam całość i czekam, aż płyn się wchłonie i dolewam następną chochlę bulionu. W międzyczasie przygotowuję dynię. Myję ją, obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka (na rozgrzaną łyżkę oleju), przesmażam chwilę, podlewam wodą, przykrywam i duszę około 10 minut. Kurczaka też przygotowuję wcześniej. Oczyszczoną i umytą pierś kroję w drobne kawałki, przyprawiam solą i pieprzem i podsmażam. Kiedy ryż jest już gotowy (lekko twardy w środku) dorzucam dynię z kurczakiem. Mieszam i dodaję parmezan.
Jaki piękny kolor a smak pewnie jeszcze lepszy <3
OdpowiedzUsuńWidziałaś naszą wariację na temat Twojego konkursowego pomysłu na serniczek z awokado? :)
Było pyszne. Tak, tak widziałam na fb, skomentowałam, ale z prywatnego konta :) Lecę do was po więcej:))
Usuń