października 17, 2016

Kurczak z ryżem z piekarnika

Jeśli tak, jak ja, lubicie dania z piekarnika i to takie, w których za jednym zamachem jest mięso, ryż i "surówka" to ten przepis jest dla was! Pracy przy tym niewiele, a efekt zadowoli nawet największe głodomory. Na dodatek można przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i wstawić godzinę przed obiadem do piekarnika. 
Kurczak z ryżem z piekarnika

 Kurczak z ryżem z piekarnika

[ilość składników zależy od wielkości waszego naczynia żaroodpornego i apetytu; ja miałam naprawdę duże ćwiartki, ale ryżu spokojnie wystarczy na 4 porcje]
  •  3-4 ćwiartki kurczaka
  • 200 g ryżu 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 papryka
  • 1/2 l wody lub bulionu (jeśli użyjecie bulionu, nie przesadźcie z solą)
  • ulubione przyprawy do kurczaka
Kurczaka myję, oczyszczam i przyprawiam wedle upodobania. Do naczynia żaroodpornego wsypuję ryż (suchy). Warzywa myję, obieram i trę na tarce. Mieszam i wykładam na ryż. Na warzywach układam kurczaka. Całość zalewam bulionem lub wodą i piekę w 180 st C około godzinę. 
kurczak z ryżem z piekarnika


3 komentarze :

  1. Ja również lubię takie dania jednoblaszkowe z piekarnika. Fajnie smakują, mało przy nich pracy i ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dodatkowo przy takim piekarniku można się ogrzać i wdychać piękne zapachy :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger