października 18, 2016

Filety z dorsza w sosie winogrnowym

Dziś danie trochę eksperymentalne. Nigdy nie jadłam takiego połączenia i muszę przyznać, że jest całkiem ciekawe. Delikatna ryba w kremowym sosie świetnie komponuje się z ostrością musztardy i słodyczą winogron. Danie nie wymaga długiego przygotowania, więc nada się na szybki obiad czy kolację. 

Filety z dorsza w sosie winogrnowym

Filety z dorsza w sosie winogrnowym

  • 60 dkg filetów z dorsza
  • 25 dkg winogron
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
Rybę myję, osuszam i dzielę na porcje. Solę, oprószam pieprzem i układam na blasze. W miseczce mieszam bulion ze śmietaną, winem  i musztardą. Dodaję przekrojone na pół winogrona i rozmaryn. Sosem zalewam rybę. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 st C około 20-25 minut.

Filety z dorsza w sosie winogrnowym
 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger