Mus czekoladowy z bananów i awokado to ciekawa propozycja nie tylko dla tych, którzy są na diecie, a korci ich, żeby zjeść coś słodkiego. To także świetna alternatywa dla kupnych pełnych zbędnych dodatków i pustych kalorii słodyczy. Mogą zajadać się nim dzieci, a w wersji z alkoholem stanie się hitem wszelkiego rodzaju imprez.
Awokado pełne jest nienasyconych kwasów tłuszczowych - cennych dla naszego organizmu, zawiera witaminę E, kwas foliowy, glutation - jeden z ważniejszych antyoksydantów, luteinę i wiele innych składników odżywczych. Jeśli dodamy do niego pełne potasu banany i kakao uważane za superżywność, otrzymamy pyszny pożywny deser.
Pamiętajcie, żeby używać do niego dojrzałych owoców, czyli miękkiego awokado i bananów z brązowiejącą skórką. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią konsystencję i pełnię smaku.
Mus czekoladowy z bananów i awokado
Składniki na 2 porcje wielkości kieliszków do martini
- 1 awokado
- 2 banany (jeśli mniejsze to 3)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 50 g gorzkiej czekolady
- ewentualnie miód do dosłodzenia, 2 łyżki rumu
Banany obieram, kroję w plastry, wkładam do pojemnika i mrożę. Kiedy zamarzną przekładam je do blendera*, dodaję awokado, wodę i kakao. Miksuję na gładką masę. Czekoladę rozpuszczam w mikrofali i płynną dodaję do masy. Ponownie miksuję. W wersji dla dorosłych można dodać rum. Przybieram owocami.
*jeśli macie słaby blender możecie użyć świeżych (niemrożonych) bananów, a gotowy deser schłodzić w lodówce.
uwielbiam takie kremy oparte na awokado, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale musi być dobry taki deserek :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ten krem :D A nie raz zamiast kakao dodajemy szpinak i też jest pysznie i do tego zielono :D
OdpowiedzUsuńKrem z awokado robiłam tylko raz. Dodałam tam kakao i miód :D Ach, te moje umiejętności kulinarne :D
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Pyszny i zdrowy zamiennik budyniu ;p Super przepis. Pozdrawiamy. :)
OdpowiedzUsuń