W prostocie tkwi siła. Danie na pierwszy rzut oka wydaje się banalne, ale kilka mało wyszukanych składników, łączy w sobie szeroką gamę smaków i zapachów. Aromatyczny czosnek w towarzystwie pietruszki, cytryny i ostrej chilli powoduje szaleństwo kubków smakowych. Bardzo lubię takie dania. Przygotowane na szybko, w 15 minut, tuż przed podaniem okazują się tym, na co czekaliśmy cały dzień. Jak widać, nie trzeba pół dnia stać w kuchni, by przyrządzić coś smakowitego.
Czosnkowy makaron z krewetkami
- 20 dkg makaronu (spaghetti, wstążki)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka startej skórki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka chilli w płatkach lub świeżej drobno posiekanej
- 250 g krewetek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą. Wrzucam pokrojony w plasterki czosnek, chilli i skórkę z cytryny i smażę około 2 minut. Dokładam krewetki, mieszam i smażę 3 minuty. Wlewam sok z cytryny, wrzucam makaron, posiekaną natkę, mieszam i smażę jeszcze 2 minuty.
Krewetki jadłyśmy raz w życiu i smakowały nam tak sobie ale może musimy podejść do nich kolejny raz :)
OdpowiedzUsuń