Niemożliwe stało się możliwe! Podjęłam wyzwanie i zrobiłam ciasto bez grama mąki, bez jajek, mleka i innego nabiału, masła i cukru!!! Pewnie część z was po przeczytaniu tego pomyślała sobie, że to jakaś ściema, blef i że tak nie można. Serio? Okazuje się, że można! I wiecie co? Smakuje obłędnie!!! Kremowa kwaskowa góra i chrupiący słodki dół smakują tak wspaniale, że trudno powstrzymać się od wyjadania prosto z miski. I do tego jak efektownie wygląda. Na pewno niejeden z gości będzie zachodził w głowę z czego ciasto jest zrobione.
Sernik z awokado
Spód
- 70 g orzechów ziemnych
- 20 g migdałów
- 90 g daktyli bez pestek
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
Masa
- 2 dojrzałe awokado
- 2 limonki
- 2-3 łyżki miodu
- 80 g oleju kokosowego
Orzechy i migdały przekładam na blachę, wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę do zrumienienia. Przekładam je do blendera, dodaję daktyle i miksuję, aż składniki się rozdrobnią. Dodaję olej i jeszcze raz miksuję. Gotową mieszankę przekładam do małej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wylepiam nią dno. Wstawiam do lodówki.
Awokado kroję na pół, łyżką wyjmuję miąższ i przekładam go do blendera. Dodaję sok wyciśnięty z limonek i skórkę startą z połowy. Miksuję na gładką masę. Dodaję do smaku miód (ciasto jest lepsze, gdy jest lekko kwaśne) i olej kokosowy. Jeszcze raz miksuję. Masę przekładam na schłodzony spód. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszymy, że mogłyśmy kogoś zmobilizować do zdrowszego działania w kuchni :D Same mamy zamiar wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuń