sierpnia 10, 2016

Sernik z awokado

Niemożliwe stało się możliwe! Podjęłam wyzwanie i zrobiłam ciasto bez grama mąki, bez jajek, mleka i innego nabiału, masła i cukru!!!  Pewnie część z was po przeczytaniu tego pomyślała sobie, że to jakaś ściema, blef i że tak nie można. Serio? Okazuje się, że można! I wiecie co? Smakuje obłędnie!!! Kremowa kwaskowa góra i chrupiący słodki dół smakują tak wspaniale, że trudno powstrzymać się od wyjadania prosto z miski. I do tego jak efektownie wygląda. Na pewno niejeden z gości będzie zachodził w głowę z czego ciasto jest zrobione. 
ciasto bez mąki, nabiału, jajek

Sernik z awokado

Spód
  • 70 g orzechów ziemnych
  • 20 g migdałów
  • 90 g daktyli bez pestek
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
Masa
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 limonki
  • 2-3 łyżki miodu
  • 80 g oleju kokosowego
Orzechy i migdały przekładam na blachę, wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę do zrumienienia. Przekładam je do blendera, dodaję daktyle i miksuję, aż składniki się rozdrobnią. Dodaję olej i jeszcze raz miksuję. Gotową mieszankę przekładam do małej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wylepiam nią dno. Wstawiam do lodówki. 
Awokado kroję na pół, łyżką wyjmuję miąższ i przekładam go do blendera. Dodaję sok wyciśnięty z limonek i skórkę startą z połowy. Miksuję na gładką masę. Dodaję do smaku miód (ciasto jest lepsze, gdy jest lekko kwaśne) i olej kokosowy. Jeszcze raz miksuję. Masę przekładam na schłodzony spód. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
ciasto bez mąki, nabiału, jajek

1 komentarz :

  1. Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszymy, że mogłyśmy kogoś zmobilizować do zdrowszego działania w kuchni :D Same mamy zamiar wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger