Pizza ziemniaczana z patelni to nic innego, jak duży placek ziemniaczany z dodatkami. U mnie w domu odkąd pamiętam tak nazywało się to danie, a to ze względu na składniki wierzchu. Jest to świetne urozmaicenie dla zwykłych placków. Nie wymaga też trzymania się proporcji, czy określonych dodatków. Znakomicie wyjdzie z tzw przeglądu lodówki.
Pizza ziemniaczana z patelni
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól pieprz do smaku
- po 1 łyżeczce tymianku, pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka plasterków szynki lub innej wędliny
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki kukurydzy
- 4 pieczarki
- olej do smażenia
- kawałek żółtego sera
- mozzarella
Ziemniaki obieram, myję i trę na drobnej tarce lub w maszynce do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Dodaję jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszam. Smażę malutki placek, żeby sprawdzić, czy odpowiada mi smak. Jeśli nie to ponownie doprawiam. W międzyczasie szynkę kroję w kostkę, pieczarki i cebulę w plasterki, paprykę w słupki i wszystko razem podsmażam do zrumienienia. Kiedy mam gotowe dodatki, wylewam na rozgrzany olej porcję ciasta ziemniaczanego i smażę do momentu, aż spód się zarumieni. Za pomocą dwóch łopatek ostrożnie przekładam placek na drugą stronę. Na wierzch kładę porcję farszu, posypuję kukurydzą i serami, przykrywam patelnię i smażę aż spód się zrumieni, a sery roztopią. Podaję od razu.
To jest dopiero wypasiona w dodatki pizza/placek :D
OdpowiedzUsuń