Ziemniaczana tortilla z bobem i chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami i dodatkami to sycące danie. Ma wiele zalet. Po pierwsze wszystkie składniki możemy przygotować sobie wcześniej (ugotować ziemniaki i bób), co znacznie skróci czas oczekiwania na obiad. Ponadto świetnie smakuje na zimno, więc jeśli jakimś cudem coś zostanie, bez problemu możemy zabrać na drugi dzień do pracy czy szkoły. Dodatki można zmieniać. U mnie ziemniakom towarzyszy bób. Ponieważ sezon to zielone ziarno powoli się kończy warto wykorzystać je w kuchni. To też świetny czas na mrożenie bobu - podgotowany świetnie się przechowuje i jeśli tylko macie miejsce w zamrażarce spokojnie poleży przez zimę.
Ziemniaczana tortilla z bobem i chorizorizo
- 6 sporych ziemniaków
- 1 pomidor
- około 250 g bobu\
- około 10 dkg chorizo cienko pokrojonego
- 6 jajek
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej dp smażenia
- patelnia, którą można wstawić do piekarnika
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie prawie do miękkości (mogą pozostać lekko twarde). Bób gotuję we wrzątku (można zrobić to dużo wcześniej), odcedzam i obieram. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry i układam na rozgrzanym oleju na patelni. Chwilę podsmażam. Następnie układam warstwę chorizo i bobu. Przykrywam resztą ziemniaków (każdą ich warstwę posypuję rozmarynem). Na wierzchu układam pokrojonego w plastry pomidora. Jajka wbijam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie wylewam ją na patelnię z ziemniakami. Chwilę podsmażam. W wersji dla odważnych można teraz patelnię przykryć pokrywką lub dużym talerzem i przerzucić tortillę na drugą stronę. Reszcie polewam wstawić patelnię do rozgrzanego do 200 st C piekarnika i zapiec około 10-15 minut (można włączyć pod koniec funkcję grill).
Mamy dużo bobu, więc może i w taki sposób go niedługo wykorzystamy :D
OdpowiedzUsuńciekawy dodatek bobu!
OdpowiedzUsuń