Niedawno zachęcałam was do wypróbowania sałatki z bobu z kozim serem - taka wykwintna propozycja na kolację. Tym razem również bób w roli głównej, ale towarzystwo zgoła inne, bardziej pospolite i obecne w każdej kuchni.
- 1/2 kg świeżego bobu
- 6 plastrów szynki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka posiekanego koperku
- 1/2 papryczki chilli lub cała dla odważnych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
Bób gotuję we wrzątku około 10 minut. Odcedzam, przelewam zimną wodą, obieram i przekładam do miski. Na patelni rozgrzewam olej i smażę szynkę pokrojoną w paski. Pod koniec wsypuję słonecznik i przesmażam. Gotowe przekładam do bobu, dodaję drobno posiekaną papryczkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszam i gotowe.
Wszystko z bobu jest moje ulubione, super przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję, ponieważ sezon na bób wykorzystuję w 100% :)
OdpowiedzUsuń