lipca 11, 2016

Pulpety z indyka z bobem i groszkiem

Warto jeść mięso z indyka. W porównaniu z innymi rodzajami mięs wypada znacznie lepiej. Jest stosunkowo niskokaloryczne, łatwo przyswajalne i lekkostrawne, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a dużo białka. Polecane jest też w dietach antyalergicznych. Nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, więc nadaje się na szybki obiad. Ponadto każda część indyka smakuje nieco inaczej, warto więc poeksperymentować, zwłaszcza, że to delikatne mięso świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: słodkimi, ziołowymi czy pikantnymi. Dziś chcę wam zaproponować pulpety z mielonego mięsa w otoczeniu wiosennych warzyw - szybkie danie z patelni. 
Pulpety z indyka z bobem i groszkiem

Pulpety z indyka z bobem i groszkiem

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku (świetny jest cytrynowy)
  • 4 pomidory
  • bób
  • garść groszku cukrowego
  • olej do smażenia
  • woda lub bulion
Cebulę drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju. Mięso przekładam do miski, dodaję zeszkloną cebulę, jajko, sól, pieprz, tymianek i 2 łyżki płatków jaglanych (suchych). Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypuję jeszcze płatków. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuję pulpeciki i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję pokrojone w ćwiartki pomidory (można wcześniej zalać wrzątkiem i obrać ze skóry), bób i groszek cukrowy. Wlewam około 3/4 szkl wody lub bulionu, przykrywam pokrywką i duszę około 15 minut. 

2 komentarze :

  1. Jadłyśmy już nie raz mięso z indyka i faktycznie bardzo dobre jest ;) Choć pulpetów jeszcze z niego nie robiłyśmy to jesteśmy ciekawe smaku wraz z bobem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger