Jeśli szpinak kojarzy wam się tylko z mało apetyczną breją, którą wciskano wam w dzieciństwie, to koniecznie musicie zrobić te pakieciki. Idealne na kolację, przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Można je zabrać na piknik i do szkoły, a w towarzystwie dipu staną się hitem letniej imprezy.
- 2 jajka
- 2 dkg drożdży
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1/4 kostki masła (miękkiego)
- 1,5 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
Drożdże przekładam do miski, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, żeby się rozpuściły. Następnie dodaję 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiam do posmarowania pakiecików), masło, sól i szklankę mąki. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, to dodaję resztę mąki i dokładnie wyrabiam (ciasto ma być miękkie). Odstawiam. W tym czasie przygotowuję farsz.
Farsz
- duża miska szpinaku (miałam swój z działki, więc trudno mi określić ilość, ale na oko to całe opakowanie)
- 1/4 opakowania fety
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- pieprz
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję posiekany szpinak i chwilę smażę. Wyłączam gaz, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Dokładnie mieszam. Przyprawiam do smaku pieprzem.
Ciasto rozwałkowuję, wycinam kwadraty. Na środek każdego kładę łyżkę farszu i po skosie zlepiam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 st C.
W środku muszą szczególnie fajnie wyglądać :D Szpinak kochamy w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuń