czerwca 02, 2016

Piersi kurczaka z mozzarellą w musztardzie

Piersi kurczaka są świetnym pomysłem na szybki obiad. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, ale istnieje ryzyko, że przetrzymamy je za długo i wyjdą suche. Dlatego warto piersi nadziewać i przygotowywać w piekarniku. Podawałam już przepis na piersi nadziewane botwinką, a dziś proponuję farsz z mozzarelli i musztardy w towarzystwie tymianku. Pomysł na ten obiad podsunęła mi Asia. Swoją drogą, zerknijcie na jej Instagram - robi genialne torty. 
Faszerowane piersi kurczaka
  • 3 piersi kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy (u mnie horcica)
  • szynka surowa wędzona
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Mięso myję, osuszam i w każdym robię kieszonkę długim nożem. Mozzarellę rozdrabiam, przekładam do miseczki, dodaję musztardę i tymianek. Mieszam i gotowym farszem nadziewam piersi. Każdą posypuję pieprzem i okręcam szynką. Układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję resztą tymianku, przykrywam i piekę około 30 minut w 180 st C. 


1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger