Piersi kurczaka są świetnym pomysłem na szybki obiad. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, ale istnieje ryzyko, że przetrzymamy je za długo i wyjdą suche. Dlatego warto piersi nadziewać i przygotowywać w piekarniku. Podawałam już przepis na piersi nadziewane botwinką, a dziś proponuję farsz z mozzarelli i musztardy w towarzystwie tymianku. Pomysł na ten obiad podsunęła mi Asia. Swoją drogą, zerknijcie na jej Instagram - robi genialne torty.
- 3 piersi kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżeczki musztardy (u mnie horcica)
- szynka surowa wędzona
- kilka gałązek świeżego tymianku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Mięso myję, osuszam i w każdym robię kieszonkę długim nożem. Mozzarellę rozdrabiam, przekładam do miseczki, dodaję musztardę i tymianek. Mieszam i gotowym farszem nadziewam piersi. Każdą posypuję pieprzem i okręcam szynką. Układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję resztą tymianku, przykrywam i piekę około 30 minut w 180 st C.
pyszności :)
OdpowiedzUsuń