Omlet to świetna propozycja śniadaniowa. Można zjeść go solo lub w towarzystwie słonych czy słodkich dodatków. Przygotowuje się go błyskawicznie. W podstawowym przepisie wystarczą jajka, masło, odrobina mąki i patelnia. Najlepiej żółtka wymieszać z mąką i dodać ubitą pianę z białek. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, a po ścięciu dodajemy ulubiony farsz. Mało pracy, niezły efekt :)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Żółtka oddzielam od białek i ubijam pianę. Żółtka rozcieram z mąką, mlekiem, jogurtem, solą i cukrem. Dodaję pianę i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam masło (nie za długo, żeby się nie spaliło) i wlewam masę jajeczną. Po chwili smażenia delikatnie przewracam omlet na drugą stronę (podkładam pod spód dwie łopatki). Smażę jeszcze chwilę. Podaję ciepły ze słodkimi dodatkami - owocami, konfiturą lub cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dziękuję :)
UsuńTakie omleciki na słodko to zdecydowanie nasza bajka :D <3
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że taka wersja wam się spodoba :))
Usuń