Jakiś czas temu pisałam, że ruskie pierogi są u nas częstym daniem. W sezonie wiosenno-letnim ustępują one miejsce pierogom z truskawkami, a później z jagodami. Dziś zapraszam na pierogi z ciasta drożdżowego. Są bardziej miękkie, delikatniejsze...świetnie z owocami.
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 2,5 dkg drożdży
Mleko podgrzewam tak, żeby było ciepłe (nie gorące). Przelewam do miski, dodaję drożdże, cukier i dokładnie mieszam. Oprószam łyżką mąki i odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję mąkę, cukier waniliowy, żółtka i miękkie masło i wyrabiam ciasto. Odstawiam na trochę w ciepłe miejsce. Następnie odrywam po kawałku, rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką (na około 5mm), wycinam kółka i nadziewam pokrojonymi w plasterki truskawkami, wymieszanymi z cukrem. Gotowe odkładam na wysypaną mąką deskę. Wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut od wypłynięcia. Podaję ze śmietaną lub jogurtem.
Nigdy takich nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPolecam, do owoców świetne!
UsuńPierwszy raz widzimy drożdżowe pierogi gotowane :D Jesteśmy bardzo ciekawe jak one smakują :D
OdpowiedzUsuńStrasznie smacznie :)
UsuńDrożdżowe pierogi gotowane- pierwsze słyszę, ale muszą być smaczne.
OdpowiedzUsuńSą delikatniejsze od zwykłych i świetnie nadają się do owoców.
UsuńRównież pyszne są z kapustą i grzybami do stołu @igilijnego ale odsmażane mniam.
OdpowiedzUsuńA szklanka mąki to 160 g ��
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś pierogi pycha chodź problem był z mąką bo 2 szkl normalnie szkl mąki ma 160 g i nie wiem czy 2 szkl te 320g zdecydowanie za mało to chyba ma być 500 g. Proszę o odpowiedź bo niestety szklanka szklance nie równa
OdpowiedzUsuń