czerwca 06, 2016

Drożdżowe pierogi z truskawkami

Jakiś czas temu pisałam, że ruskie pierogi są u nas częstym daniem. W sezonie wiosenno-letnim ustępują one miejsce pierogom z truskawkami, a później z jagodami. Dziś zapraszam na pierogi z ciasta drożdżowego. Są bardziej miękkie, delikatniejsze...świetnie z owocami. 
pierogi z truskawkami
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2,5 dkg drożdży
Mleko podgrzewam tak, żeby było ciepłe (nie gorące). Przelewam do miski, dodaję drożdże, cukier i dokładnie mieszam. Oprószam łyżką mąki i odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję mąkę, cukier waniliowy, żółtka i miękkie masło i wyrabiam ciasto. Odstawiam na trochę w ciepłe miejsce. Następnie odrywam po kawałku, rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką (na około 5mm), wycinam kółka i nadziewam pokrojonymi w plasterki truskawkami, wymieszanymi z cukrem. Gotowe odkładam na wysypaną mąką deskę. Wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut od wypłynięcia. Podaję ze śmietaną lub jogurtem. 

9 komentarzy :

  1. Pierwszy raz widzimy drożdżowe pierogi gotowane :D Jesteśmy bardzo ciekawe jak one smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe pierogi gotowane- pierwsze słyszę, ale muszą być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są delikatniejsze od zwykłych i świetnie nadają się do owoców.

      Usuń
  3. Również pyszne są z kapustą i grzybami do stołu @igilijnego ale odsmażane mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. A szklanka mąki to 160 g ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dziś pierogi pycha chodź problem był z mąką bo 2 szkl normalnie szkl mąki ma 160 g i nie wiem czy 2 szkl te 320g zdecydowanie za mało to chyba ma być 500 g. Proszę o odpowiedź bo niestety szklanka szklance nie równa

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger