Zupa z botwinki to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Kolorowy, pełen smaku i zdrowia talerz zadowoli niejednego łasucha. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ponieważ młode warzywa nie wymagają długiego gotowania. Dbający o linię śmietanę mogą zastąpić jogurtem lub pominąć.
- kawałek kości wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- łodyga lubczyku
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- sól
- pęczek botwinki
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu
- 150 ml śmietany kremówki
Umyte mięso wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Dodaję pokrojone w drobną kostkę obrane marchewki, pietruszkę i selera. Dodaję lubczyk, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, solę, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a wywar się nagotuje. W tym czasie myję dokładnie botwinkę (pod liśćmi lubią się kryć nieproszeni goście), oczyszczam buraczki i drobno kroję razem z liśćmi. Z wywaru wyjmuję kość, lubczyk i listki laurowe. Czosnek siekam i razem z botwinką dodaję do wywaru. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości buraków. Zakwaszam sokiem z cytryny lub octem. Solę i dodaję pieprzu do smaku. Na koniec wlewam zahartowaną śmietanę (dodaję do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam). Chwilę gotuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz