maja 04, 2016

Szczaw na zimę

Wiosna w pełni, więc nadszedł czas na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę. Taki gotowy słoiczek pozwoli na szybkie przygotowanie zupy, gdy za oknem będzie sypał śnieg. Najlepiej zamknąć go w małych słoikach - po musztardzie, czy koncentracie. Podaję proporcje na pęczek szczawiu, z którego wyszedł mi 1 słoiczek. 



  •  pęczek szczawiu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki roztopionego smalcu, masła, czy oleju
Szczaw dokładnie myję, osuszam, odrywam łodygi i drobno kroję. Przekładam do miski, zasypuję solą i dokładnie mieszam, trochę ugniatając. Nakładam do słoika, mocno upycham i zalewam z wierzchu smalcem. Zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce. Taki szczaw spokojnie może postać do zimy i nie powinno nic się z nim niepokojącego dziać. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger