Wiosna w pełni, więc nadszedł czas na przygotowanie szczawiu do słoików na zimę. Taki gotowy słoiczek pozwoli na szybkie przygotowanie zupy, gdy za oknem będzie sypał śnieg. Najlepiej zamknąć go w małych słoikach - po musztardzie, czy koncentracie. Podaję proporcje na pęczek szczawiu, z którego wyszedł mi 1 słoiczek.
- pęczek szczawiu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki roztopionego smalcu, masła, czy oleju
Szczaw dokładnie myję, osuszam, odrywam łodygi i drobno kroję. Przekładam do miski, zasypuję solą i dokładnie mieszam, trochę ugniatając. Nakładam do słoika, mocno upycham i zalewam z wierzchu smalcem. Zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce. Taki szczaw spokojnie może postać do zimy i nie powinno nic się z nim niepokojącego dziać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz