- 25 dkg fasoli (dowolnej)
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- wędzone żeberko
- kilka plastrów wędzonki
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- gałązka lubczyku
- łyżka oleju
- łyżka mąki
Fasolę płuczę, zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Na drugi dzień nastawiam bulion z włoszczyzny i żeberka. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk. Gotuję na wolnym ogniu. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmuję warzywa i dodaję fasolę. Gotuję do miękkości. Przed końcem gotowania fasoli dodaję obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę z ugotowanej włoszczyzny kroję w półplasterki i również dorzucam do zupy. Wędzonkę kroję w paseczki, cebulę drobno siekam, a czosnek wyciskam przez praskę i wszystko razem podsmażam na łyżce oleju. Gdy się zrumieni dodaję łyżkę mąki, mieszam, dolewam kilka łyżek zupy, dokładnie mieszam i wlewam całość do garnka. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadzam do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz