maja 04, 2016

Fasolowa

Fasolowa to rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na chłodne dni lub gdy nie chce nam się robić drugiego dania. Zadowoli każdego łakomczucha.



  • 25 dkg fasoli (dowolnej)
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • wędzone żeberko
  • kilka plastrów wędzonki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • gałązka lubczyku
  • łyżka oleju
  • łyżka mąki
Fasolę płuczę, zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Na drugi dzień nastawiam bulion z włoszczyzny i żeberka. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk. Gotuję na wolnym ogniu. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmuję warzywa i dodaję fasolę. Gotuję do miękkości. Przed końcem gotowania fasoli dodaję obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę z ugotowanej włoszczyzny kroję w półplasterki i również dorzucam do zupy. Wędzonkę kroję w paseczki, cebulę drobno siekam, a czosnek wyciskam przez praskę i wszystko razem podsmażam na łyżce oleju. Gdy się zrumieni dodaję łyżkę mąki, mieszam, dolewam kilka łyżek zupy, dokładnie mieszam i wlewam całość do garnka. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadzam do wrzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger