maja 01, 2016

Królewiec

Królewiec to popularne przekładane ciasto. Między dwoma kruchymi plackami kryje się puszysty biszkopt, budyniowy krem i kwaskowata nuta dżemu. Czy potrzeba czegoś więcej?
Hetman




Kruche placki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłego miodu
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • kwaśny dżem do posmarowania placków
Wszystkie składniki szybko zagniatam. Ciasto dzielę na pół i piekę dwa placki. Odstawiam do ostygnięcia. [Można przygotować dzień-dwa wcześniej]


Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl 
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na pianę. Gdy jest gotowa powoli dosypuję cukier i cały czas miksuję. Dodaję żółtka, mąkę, proszek i wodę. Miksuję aż masa się połączy. Ciasto wyleeam na wyłożoną papierem blachę i piekę około 35 minut (do suchego patyczka).

Krem
  • budyń waniliowy
  • kostka masła
  • 0,5 l mleka
Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego wkładam kmasło i mieszam, aż się rozpuści.

Polewa
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/4 kostki masła 
Wszystkie składniki przekładam do rondelka i gotuję, cały czas mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć. 

Składanie
Kruchy placek smaruję cienko dżemem i wylewam na to połowę gorącego budyniu (zostawiam po około 0,5cm wolnego miejsca od brzegu). Kładę biszkopt i lekko przyciskam. Na biszkopt wylewam resztę budyniu i kładę drugi kruchy placek posmarowany dżemem (dżemem do dołu). Na wierzch wylewam ciepłą polewę. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger