Kruche placki
- 30 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłego miodu
- 15 dkg cukru
- 15 dkg masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- kwaśny dżem do posmarowania placków
Wszystkie składniki szybko zagniatam. Ciasto dzielę na pół i piekę dwa placki. Odstawiam do ostygnięcia. [Można przygotować dzień-dwa wcześniej]
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szkl
- 2 łyżki wody
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na pianę. Gdy jest gotowa powoli dosypuję cukier i cały czas miksuję. Dodaję żółtka, mąkę, proszek i wodę. Miksuję aż masa się połączy. Ciasto wyleeam na wyłożoną papierem blachę i piekę około 35 minut (do suchego patyczka).
Krem
- budyń waniliowy
- kostka masła
- 0,5 l mleka
Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego wkładam kmasło i mieszam, aż się rozpuści.
Polewa
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki kakao
- 1/4 kostki masła
Wszystkie składniki przekładam do rondelka i gotuję, cały czas mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.
Składanie
Kruchy placek smaruję cienko dżemem i wylewam na to połowę gorącego budyniu (zostawiam po około 0,5cm wolnego miejsca od brzegu). Kładę biszkopt i lekko przyciskam. Na biszkopt wylewam resztę budyniu i kładę drugi kruchy placek posmarowany dżemem (dżemem do dołu). Na wierzch wylewam ciepłą polewę. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz