Najsmaczniejsze według mnie żeberka to te w słodko-pikantnej glazurze, mocno wypieczone. Jest to kolejny pomysł na szybki obiad, ponieważ naszej pracy wymaga tylko przygotowanie marynaty i obtoczenie w niej mięsa, a reszta czarów dzieje się sama w piekarniku :)
- 1 kg żeberek wieprzowych (mogą być trójkąty)
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 szkl brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1.5 łyżeczki soli morskiej
Mięso myję i osuszam. Kroję na kawałki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam i nacieram nią żeberka. Układam na wysmarowanej olejem blasze, przykrywam folią aluminiową i piekę około 1 godziny w 180 st C. Pod koniec pieczenia mięso odkrywam i zwiększam temperaturę do 220 st C lub włączam funkcję grilla. Opiekam 10-15 minut.
Akurat za żeberkami nigdy nie przepadałyśmy ale tym dałybyśmy szansę, bo ta glazura brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń