Lubię wszelkie faszerowane warzywa i na ciepło i na zimno. Są pełnowartościowym daniem i dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Cukinia do nadziewania nadaje się idealnie. Zazwyczaj farsz robię z mielonym mięsem, ale tym razem zamiast niego użyłam kaszy gryczanej niepalonej.
- 2 cuknie
- torebka kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
- 5 różyczek brokuła
- 10 dkg sera pleśniowego
- pieprz, sól
- łyżeczka cukru
Kaszę gotuję we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu (nie solę wody). Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam na wrzątek, do którego wsypałam łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru (dzięki temu zachowa kolor). Gotuję ok 4-5minut. Ma być jędrny i lekko twardy. Cukinie myję, odcinam końce i kroję wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam środek. Ugotowanego brokuła kroję na kawałki, dodaję kaszę i wkruszam ser pleśniowy. Wszystko razem mieszam. Gotowym farszem nadziewam cukinie, przykrywam folią aluminiową i zapiekam około 20 minut w 180C.
W każdej wersji faszerowanej cukini, mięsnej i bezmięsnej, proponuję dorobić sos. sos pomidorowy będzie idealny. W wolnej chwili zapraszam na przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Dziękuję, na pewno zajrzę :)
Usuń