maja 08, 2016

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z serem pleśniowym i brokułem

Lubię wszelkie faszerowane warzywa i na ciepło i na zimno. Są pełnowartościowym daniem i dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Cukinia do nadziewania nadaje się idealnie. Zazwyczaj farsz robię z mielonym mięsem, ale tym razem zamiast niego użyłam kaszy gryczanej niepalonej.
faszerowana cukinia
  • 2 cuknie
  • torebka kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
  • 5 różyczek brokuła
  • 10 dkg sera pleśniowego
  • pieprz, sól
  • łyżeczka cukru
Kaszę gotuję we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu (nie solę wody). Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam na wrzątek, do którego wsypałam łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru (dzięki temu zachowa kolor). Gotuję ok 4-5minut. Ma być jędrny i lekko twardy. Cukinie myję, odcinam końce i kroję wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam środek. Ugotowanego brokuła kroję na kawałki, dodaję kaszę i wkruszam ser pleśniowy. Wszystko razem mieszam. Gotowym farszem nadziewam cukinie, przykrywam folią aluminiową i zapiekam około 20 minut w 180C.

faszerowana cukinia

2 komentarze :

  1. W każdej wersji faszerowanej cukini, mięsnej i bezmięsnej, proponuję dorobić sos. sos pomidorowy będzie idealny. W wolnej chwili zapraszam na przepis :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger