maja 13, 2016

Pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym

Pierogi pozostawiają szerokie pole do fantazjowania - mogą być słodkie, słone, drożdżowe, francuskie, gotowane, zapiekane czy też smażone. Podobnie jest z farszem. Ten z kapusty i grzybów - święci triumfy na wigilijnym stole. Tuż za nim plasuje się mięsny. I oczywiście na podium nie może zabraknąć miejsca dla farszu do ruskich [polecam http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/03/ruskie-pierogi.html]. To według mnie trzy najpopularniejsze. Ale wariacji na temat pierogów jest mnóstwo. Oto jedna z nich, a zarazem pomysł na wykorzystanie nadwyżki ugotowanych ziemniaków. 

pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym

Ciasto
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl gorącej wody
Mąkę przesiewam, dodaję wodę i zagniatam ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywam wilgotną ściereczką i przygotowuję farsz.

Farsz
  • 4 jajka 
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • dużo koperku
  • sól, pieprz
Ziemniaki przeciskam przez praskę. 3 jajka gotuję na twardo. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Ugotowane jajka kroję w drobną kostkę i razem z zeszkloną cebulą dodaję do ziemniaków. Wbijam jajko, dodaję posiekany koperek. Przyprawiam solą i pieprzem i mieszam łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. 

Ciasto rozwałkowuję i tnę na paski. Na jeden nakładam po łyżce farszu w równych odstępach i przykrywam drugim. Wykrawaczką do ciastek wycinam pierogi i odkładam na posypaną mąką deskę do krojenia. Gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. [można zrobić pierogi o tradycyjnym kształcie]


pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym
pierogi

pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym
pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym

Podaję z sosem:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1/4 kostki fety
  • 2 - 3 łyżki mocnego chrzanu
Fetę przekładam do miseczki i dokładnie rozcieram widelcem. Dodaję jogurt i chrzan. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

pierogi z farszem jajeczno-ziemniaczanym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger