Palec pod budkę kto w dzieciństwie chrupał kwaskowaty rabarbar maczany w cukrze :) Warto go jeść, ponieważ zawiera witaminy A, E, C, kwas foliowy, potas...Można go używać do koktajli, ciast, dżemów,  piec, dusić, gotować kompoty. U mnie tym razem trafił do ciasta z mąki pełnoziarnistej. Taka zdrowsza wersja deseru, żeby bez wielkich wyrzutów sumienia móc sięgnąć po następny kawałek :)
- 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 3 żółtka
 - 1/2 szkl brązowego cukru
 - 200g zimnego masła
 - 2 budynie waniliowe
 - 1l mleka
 - rabarbar
 
Z mąki, żółtek, cukru i masła szybko zagniatam ciasto - można posiekać nożem lub melakserem. Chłodzę w lodówce przez 30 minut. Rabarbar myję i kroję w kostkę. Dodaję 2 łyżki brązowego cukru, mieszam. Wyjmuję ciasto z lodówki i ponad połową wylepiam wysmarowaną masłem blachę. Nakłuwam widelcem i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Gotuję dwa budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z połową ilości cukru. Na podpieczony spód kładę rabarbar, zalewam ciepłym budyniem, po wierzchu posypuję resztą ciasta i piekę około 20 - 30 minut. 
Taka zdrowsza wersja, super sprawa.
OdpowiedzUsuń