Na niedzielny obiad poleca się polędwiczka wieprzowa z marynowaną gruszką i zielonym pieprzem. Słodko-pikantne trio idealne.
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 4 połówki gruszek marynowanych
- łyżka zielonego marynowanego pieprzu
- olej
Polędwiczkę myję i kroję w około 0,5 centymetrowe plastry. Lekko rozbijam ręką i przekładam do miski. Dodaję pokrojone w plastry gruszki i pieprz marynowany. Całość zalewam marynatą z gruszek tak, by pokryła mięso. Wstawiam do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso smażę na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Zalewam marynatą z miski (razem z gruszkami i pieprzem) i smażę na dużym ogniu, aż płyn odparuje, a gruszki z mięsem delikatnie się skarmelizują. Pod koniec zmniejszam ogień i pilnuję, żeby danie się nie przypaliło. Podaję z pieczonymi ziemniakami.
To musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń