maja 07, 2016

Polędwiczka wieprzowa z marynowanymi gruszkami i zielonym pieprzem

Na niedzielny obiad poleca się polędwiczka wieprzowa z marynowaną gruszką i zielonym pieprzem. Słodko-pikantne trio idealne. 

polędwiczki


  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 połówki gruszek marynowanych
  • łyżka zielonego marynowanego pieprzu
  • olej
Polędwiczkę myję i kroję w około 0,5 centymetrowe plastry. Lekko rozbijam ręką i przekładam do miski. Dodaję pokrojone w plastry gruszki i pieprz marynowany. Całość zalewam marynatą z gruszek tak, by pokryła mięso. Wstawiam do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso smażę na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Zalewam marynatą z miski (razem z gruszkami i pieprzem) i smażę na dużym ogniu, aż płyn odparuje, a gruszki z mięsem delikatnie się skarmelizują. Pod koniec zmniejszam ogień i pilnuję, żeby danie się nie przypaliło. Podaję z pieczonymi ziemniakami. 
polędwiczki




polędwiczki


2 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger