Makaron to szybki i smaczny pomysł na obiad, a jeśli dorzucimy sporo warzyw to staje się zdrowym i sycącym daniem.
- 250g pieczarek
- 250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- mała cukinia
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- puszka pomidorów bez skóry
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- makaron
- olej
Pieczarki obieram (nie myję ich, ponieważ łatwo nasiąkają wodą i potem są gąbczaste; jeśli są bardzo brudne, to wycieram je przed obraniem papierem) i kroję na 4. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i kiedy jest już mocno gorący wrzucam pieczarki i przysmażam na rumiano. W tym czasie obieram marchew i pietruszkę i ścieram na tarce, a cukinię myję i kroję w grubszą kostkę. Warzywa podsmażam partiami na patelni po pieczarkach (smażę krótko, tylko tyle, by straciły surowy smak, nie "rozgotowuję ich", cukinia ma chrupać). Wstawiam garnek z wodą na makaron. Na koniec na patelnię wędruje posiekana cebula. Kiedy się zeszkli, dodaję mięso mielone i chwilę przesmażam. W międzyczasie gotuję makaron, aby był al dente, a do mięsa wrzucam wszystkie warzywa, dodaję pomidory i czosnek. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję razem z makaronem posypane natką pietruszki i ewentualnie żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz