Galareta drobiowa to świetny pomysł na kolację lub przekąskę, a podana w małych porcjach, np.: literatkach, czy kieliszkach może stanowić ciekawą przystawkę na imprezę. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, a efekt zaskoczy każdego.
- 4 ćwiartki kurczaka
- 1 noga wieprzowa
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ziarna)
- 2 listki laurowe
- 1/2 pieprzu w ziarnach
- łyżka soli
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie żelatyna (bardzo dobra do galarety jest żelatyna już z przyprawami)
Z kurczaka zdejmuję skórę i odkrajam tłuszcz. Nogę myję i razem z ćwiartkami wkładam do garnka. Dodaję umyte i obrane warzywa i przyprawy (oprócz czosnku). Zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy wyjmuję je i kroję na kawałki (tylko kurczaka), a wywar przecedzam i wstawiam z powrotem na gaz. Do wywaru wrzucam pokrojone mięso, drobno pokrojony czosnek i marchew. Przyprawiam dość mocno i odstawiam. Jeśli widzę, że na wywarze nie tworzy się "skórka" to jeszcze raz go podgrzewam i dodaję trochę żelatyny. Gotową galaretę przelewam do szklanek, odstawiam na blat do ostygnięcia, a potem wstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz