Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Warto ją często jeść. Niestety niektórym przeszkadza jej lekko gorzki smak. Dlatego dziś proponuję sposób na przemycenie jaglanki. Jest to ciekawy przepis również na zdrowe i pełnowartościowe danie dla dzieci.
- 250g indyczego mięsa mielonego
- 1/4 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- mała cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki wody
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- łodyga selera naciowego
- ewentualnie pieczarki (użyłam, bo zostały mi z innego dania)
- puszka pomidorów bez skóry
- sól, pieprz
- listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- oregano
Kaszę jaglaną gotuję we wrzącej wodzie (1/4 szkl kaszy na około 3/4szkl wody) aż wchłonie płyn. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na patelni - musi się zeszklić. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję zeszkloną cebulę, ugotowaną kaszę, posiekaną pietruszkę, wodę, sól i pieprz. Mieszam dokładnie i zwilżonymi wodą dłońmi formuję pulpety.
Umyte i obrane marchew i pietruszkę ścieram na tarce. Selera obieram i drobno kroję. Wrzucam do garnka, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, zalewam wodą (około centymetr nad warzywa) i gotuję. Kiedy warzywa się podgotują, a woda zacznie wrzeć wrzucam pulpety, przykrywam i gotuję około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i gotuję jeszcze 5 minut. Dodaję puszkę pomidorów, przyprawiam oregano, solą i pieprzem do smaku. Zagotowuję i gotowe.
Pulpety można też zrobić w piekarniku. Układamy je wtedy na blaszce, dodajemy warzywa, przyprawiamy, zalewamy pomidorami, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
U mnie kotleciki z indyka również często królują :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie,
Kaśka
...................
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Indyk jest fajnym mięsem do obróbki i dzieci chętnie je jedzą :)
Usuń