kwietnia 15, 2016

Pomidory na zielono

Pomidory na zielono, czyli zielone pomidory zamknięte w słoiku na zimę. Świetne na kanapki, do domowych hamburgerów i jako dodatek do obiadu.



  • 3kg zielonych pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • 1/2kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szkl wody
  • 2 szkl cukru
  • 1 szkl octu 10%
  • łyżka ziela angielskiego (kulki)
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka pieprzu czarnego zmielonego
  • łyżka gorczycy
Umyte pomidory kroję w cienkie plastry. Wkładam do dużej miski, zasypuję solą, mieszam i odstawiam na noc. Na drugi dzień pomidory odcedzam na durszlaku (powstały sok wylewam). Cebulę obieram i siekam w piórka, a ząbki czosnku obrane kroję na cztery i dodaję do pomidorów. Mieszam dokładnie.
W garnku zagotowuję wodę, cukier, ocet i przyprawy - cukier musi się rozpuścić. Na gorącą zalewę wrzucam warzywa i mieszam. Składam do słoików, dość ciasno układam, uzupełniam zalewą, zakręcam i pasteryzuję ok 10 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger