Pomidory na zielono, czyli zielone pomidory zamknięte w słoiku na zimę. Świetne na kanapki, do domowych hamburgerów i jako dodatek do obiadu.
- 3kg zielonych pomidorów
- 2 łyżki soli
- 1/2kg cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 szkl wody
- 2 szkl cukru
- 1 szkl octu 10%
- łyżka ziela angielskiego (kulki)
- 3 listki laurowe
- łyżeczka pieprzu czarnego zmielonego
- łyżka gorczycy
Umyte pomidory kroję w cienkie plastry. Wkładam do dużej miski, zasypuję solą, mieszam i odstawiam na noc. Na drugi dzień pomidory odcedzam na durszlaku (powstały sok wylewam). Cebulę obieram i siekam w piórka, a ząbki czosnku obrane kroję na cztery i dodaję do pomidorów. Mieszam dokładnie.
W garnku zagotowuję wodę, cukier, ocet i przyprawy - cukier musi się rozpuścić. Na gorącą zalewę wrzucam warzywa i mieszam. Składam do słoików, dość ciasno układam, uzupełniam zalewą, zakręcam i pasteryzuję ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz