Placki to pomysł na szybkie śniadanie, kolację lub przekąskę, gdy zaburczy w brzuchu. Robi się je w kilka minut, wystarczy jedna miska, łyżka i patelnia. Dodatki? Co kto lubi. Mogą być owoce, śmietana, jogurt, miód lub wytrawnie i konkretnie bekon/szynka i jajko w koszulce. Do tego ostatniego pomysłu mój mąż podchodził sceptycznie, a potem...podbierał mi z talerza :)
Placki na maślance
Z przepisu wychodzi ok 15 placków, czyli porcja na 3 lub dwie bardzo głodne osoby.
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl maślanki naturalnej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszam w misce do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Używam miksera, ale jak ktoś ma krzepę może to zrobić łyżką, czy widelcem. Odstawiam na chwilę. Potem wylewam łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażę placki do zrumienienia każdej ze stron. Podaję ciepłe, ale smakują też na zimno.
Do wersji wytrawnej na patelni po plackach podsmażam plaster boczku lub szynki, a w garnku robię jajko w koszulce - zagotowuję wodę z łyżką octu i na gotującą wbijam jajko. Gotuję ok 2 minut. Wyjmuję ostrożnie łyżką cedzakową i układam na porcji placków z podsmażoną wędliną. Lubię zieleninę i gdzie tylko mogą ją dodaję, więc na jajku wylądowała porcja kiełków, ale równie dobrze pasuje tu szczypiorek czy pietruszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz