kwietnia 20, 2016

Ciasto kubeczkowe

Niespodziewani goście pukają do drzwi, a ty nie masz czym ich poczęstować? Żaden problem. Zrób ciasto kubeczkowe. Będziesz potrzebować tyko miski, łyżki, kubeczka po jogurcie/śmietanie i kilku składników, które na pewno znajdą się w twojej kuchni. Czas? 25 minut - zanim goście dobrze się rozsiądą, wyjmiesz z piekarnika pachnące ciepłe ciasto.
Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie, ale ten, kto je wymyślił był geniuszem. Ciasto stało się hitem nie tylko w moim domu. Jest idealne do owoców, a kiedy ich nie ma, mogą być bakalie lub wystarczy cukier puder. W oryginalnym przepisie było bardzo dużo, jak na moje smaki, cukru. Zredukowałam go o ponad połowę i uważam, że teraz jest w sam raz :)



Przepis na małą blachę
  • 1 kubek jogurtu greckiego (200g)
  • 1 kubek* oleju
  • 1 kubek cukru (w oryginale 2)
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Miarką jest kubek po jogurcie - wszystkie składniki wsypujemy lub wlewamy do niego do wysokości, do której był jogurt. 


Wszystkie składniki umieszczam w misce (kolejność jest bez znaczenia), mąkę można przesiać z proszkiem. Mieszam łyżką do połączenia składników. Przelewam do wysmarowanej olejem blachy. Na wierzch kładę owoce - świeże, mrożone, z kompotu, mogą być też bakalie. Piekę ok 30 minut w 180C. Gorące posypuję cukrem pudrem. 
Tym razem zamiast jogurtu dałam do ciasta śmietanę 18% zott nature #zottnaturalnie , ciasto wyszło równie smaczne, tak więc jeśli nie macie akurat jogurtu, z powodzeniem możecie go zastąpić śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger