Czerwony barszcz to obok pomidorówki zupa o różnych obliczach. Może być czysty i klarowny lub pełen różnorodnych warzyw czy przetarty na krem; na porządnym kawałku mięsa lub postny, wigilijny; z buraków pieczonych, gotowanych lub surowych, na zakwasie lub nie... Dziś polecam barszczyk zabielany śmietaną, o słodko-kwaśnym smaku. Ot, taki codzienny, bez wydziwiania...
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 opalona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- gałązka lubczyku
- 5-6 czerwonych średnich buraków
- sól, pieprz, cukier
- ocet
- 1/2 kubeczka śmietany 12% (ja użyłam śmietany zott natur)
Umytą marchew, pietruszkę, selery układam w garnku, dodaję cebulę i obrane ząbki czosnku, przyprawy, zalewam zimną wodą i gotuję pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Buraki obieram i kroję w wąskie paseczki. Kiedy wywar się nagotuje, dorzucam do niego buraki i gotuję do miękkości. Dodaję ok 2 łyżek octu, doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do śmietany (#zottnaturalnie) dolewam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Chwilę gotuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz