- ok 2l wody
- udko kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 2 małe pietruszki
- 1/4 selera
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- kawałek wędzonego boczku
- listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- kilka kulek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany
- koperek
Udko zalewam zimną wodą, dorzucam liść, ziele angielskie, pieprz i wstawiam. Marchewkę, pietruszkę, selera kroję w drobną kostkę i wrzucam do gotującego się wywaru. Po 10 minutach dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję na wolnym ogniu ok 30 minut. W tym czasie kroję drobno cebulę i boczek i przesmażam na patelni. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, a mięso odchodzi od kości, dodaję cebulę z boczkiem, koperek i doprawiam do smaku. Na koniec zaprawiam zahartowaną śmietaną. Podaję z domową zacierką.
Zacierka
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki gorącej wody
Składniki mieszam ze sobą i zagniatam dość twarde ciasto. Gotowe można zetrzeć na tarce, formować zacierkę w palcach, toczyć wałeczki itp. Można ją wrzucić bezpośrednio na zupę. Ja gotuję oddzielnie we wrzącej wodzie i potem dodaję do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz