marca 23, 2016

Pączki

Ręka do góry kto nie lubi pączków! Świeże, pachnące, idealne do popołudniowej kawy. Najlepsze domowe...
pączki

Pączki

Ciasto:
  • 6 szklanek mąki
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg świeżych drożdży 
  • 10 żółtej
  • 2 łyżki spirytusu

Drożdże zalewam letnim mlekiem. Mieszam aż się rozpuszczą. Dodaję po łyżce cukru i mąki. Odstawiam. W tym czasie  miksuję żółtka z cukrem do białości. W mikrofali lub garnku rozpuszczam masło i odstawiam do ostygnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować - spienią się - dodaję mąkę, wlewam masę jajeczną i zaczynam wyrabiać ciasto. Następnie wlewam spirytus i ostudzone masło i wyrabiam aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodzić od ręki. [Tu przyda się mąż :)]
Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Czas zależy od temperatury w pomieszczeniu. Z wyciśniętego ciasta formuję kulki i odkładam na stolnicę wysypaną mąką. Gdy pączki rosną, rozpuszczam w garnku smalec (5-6 kostek w zależności od garnka). Pączki smażę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią.  Biały pasek jest oznaką dobrze wyrobionego ciasta. Pączki trzeba smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku. 
Ja nadziewam za pomocą szprycy po upieczeniu. 

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
gorąca woda

Do cukru pudru dodaję łyżkę gorącej wody i dokładnie mieszam. Wody dodaję do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.

Nadziane pączki maczam w lukrze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger